2024

Határtalanul kirándulás - 2024.04.17-21.

HAT-KP-1-2023/1-001772 Felvidéki kalandozások

HAT-KP-1-2023/1-001877 Baksaysok a Felvidék csodáinak nyomában


Galéria a kirándulásról

7.a és 7.g osztályos tanulóink 2024.04.17-21. között vehettek részt nyertes Határtalanul pályázataiknak köszönhetően egy öt napos felvidéki kiránduláson.

1. nap

Április 17.-én reggel 6:30-kor indultak elcsatolt országrészünk felfedezésére kísérő tanáraikkal. A hosszú buszos utazás első állomásaként Dunaszerdahelyre érkeztek, ahol a 2019-ben átadott DAC stadiont tekinthették meg és ismerkedhettek meg a klub múltjával idegenvezető segítségével. A stadion megtekintése után a bányavárosok (Besztercebánya és Selmecbánya) felé vették az irányt.

A tervezett programmal ellentétben sajnos Besztercebányát nem tudták megtekinteni, viszont így Selmecbányán egy kicsit többet tudtak időzni. Selmecen megismerkedtek a bányavárosok történetével, megtekintették a védett belvárost, felsétáltak az Óvárhoz, majd egy kicsit komolyabb testmozgás következett és felkapaszkodtak a selmeci barokk kálvárián. Fáradtan, de annál izgatottabban indultak a várhosszúréti szállásuk felé.

2. nap

A második napot Rimaszombatban kezdték a Tompa Mihály Református Gimnáziumban, ahol Molnárné Pelle Beáta igazgatónő és a hetedik évfolyamos diákok társaságában ismerkedhettek meg a helyi magyar diákok hétköznapjaival. A bensőséges találkozó után Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobrához sétáltak át, ahol főhajtás keretében megkoszorúzták a reformkor költészetének két kiemelkedő alakját. A rövid megemlékezés után városnézés következett, mely során megismerték a város történetét és fontosabb helyszíneit. A református templom előtt Ferenczy István szobrászművészről tartott előadás közben ismét összetalálkoztak a gimnázium igazgatónőjével, akinek köszönhetően lehetőség nyílott megtekinteni a művész templom oldalában található kriptáját is. A főtéren további érdekességeket tudhattak meg Rimaszombat történelméről, valamint megtekintették többek között a régi városfal maradványait, Blaha Lujza szobrát és sok más érdekességet is.

A napot Losoncon folytatták, ahol meglátogatták II. Rákóczi Ferenc személyi titkárának és a magyar református egyház első főgondnokának Ráday Pálnak a sírját. A sír megtekintése után városnézés keretében először a helyi zsingógát tekintették meg, majd a református templomot, a bátrabbak pedig megkóstolhatták a helyi "sós" artézi vízet is.

Rimaszombati és losonci kirándulásuk során helyi vezetőjük Vörös Előd, a "Hátrányból épitkező siker" című, Juhász Péter főorvos életéről szóló portréfilm operatőre és vágója volt a gyerekeknek, akitől Losonc megtekintése után elbúcsúztak és visszaindultak Rozsnyó irányába. Mielőtt a szállásra érkeztek volna, azért még volt néhány program, ami várt rájuk. Elsőként egy rövid sétát tettek a Szilicei jégbarlanghoz. A rövid és pihentető séta után Rozsnyó városa következett, ahol a belvárosból indulva felkaptattak a gyönyörűen felújított Kálváriához és elidőztek az eléjük táruló kilátást élvezve.

A napot egy kvízesttel fejezték be, ahol az elmúlt két nap alatt látottakról és hallottakról kaptak kérdéseket.

3. nap

A harmadik nap reggelén korán kellett kelni a diákoknak, hiszen hosszú út várt rájuk a buszon. Nagy fejedelmünk, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére, a Borsi-kastélyba látogattak el és tekinthették meg a szépen felújított épületet, valamint a benne berendezett interaktív kiállítást.

A nap a továbbiakban is a fejedelem körül forgott, hiszen a következő célpont Kassa városa volt, ahol egy rövid városi séta keretében többek között megtekintették a konzulátus és színház épületét, majd a Szent Erzsébet székesegyházat is. A kassai dóm kriptájában megkoszorúzták a nagy fejedelem sírhelyét és elénekelték tiszteletére a Himnuszt. A dóm megtekintése után elsétáltak a nem messze lévő Rodostói-ház másolatához, de előtte egy kicsit elidőztek a régi börtön épülete előtt. A Rodostói-ház udvarában egy rövid főhajtás keretében tisztelegtek a fejedelem szobránál,  majd elbúcsúztak Kassa városától és buszra szállva a szállásuk közelében lévő Szádelői-völgy felé vették az irányt.

A majdnem háromnegyed órás utazás során feltöltődtek a rájuk váró 9 kilométeres gyalogtúrára, ami Szádelőtől vezetett a völgyben egészen Barkáig. A kellemesen fárasztó túra után már csak a szállásra kellett eljutni.

4. nap

A negyedik, utolsó előtti napon az előző naphoz hasonlóan egy hosszú buszozás várt a résztvevőkre, ezúttal viszont a hegyeken keresztül, szerpentineken át és hóesésben tudták csak megközelíteni a nap első helyszínét, Késmárkot. A településen először az UNESCO védettség alatt álló különleges fatemplomot csodálták meg, majd a mellette álló evangélikus templomot, ahol megtekintették Thököly Imre sírját. Az evangélikus templomok megtekintése után besétáltak a főtérre, ahol röviden megismerték a város történetét, megtekintették a városházát és néhányan a szégyenketrecbe is bemerészkedtek egy rövid időre. Egy kis szabadidő után késmárki kirándulásukat a várnál fejezték be, ahol megkoszorúzták Thököly Imre lovasszobrát és a vár udvarában megismerhették a vár történetét.

Késmárk után Lőcse városa következett, ahol egy rövid városismereti séta következett, amin megismerhették a Szent Jakab Bazilikát, a Thurzó házat és a történelmi városházát, aminek a belsejében kialakított múzeumot meg is tekintették. A város felfedezése után a Mária hegyen tartottak egy rövid pihenőt, mielőtt továbbutaztak a Szlovák paradicsomba, hogy egy rövid sétát tehessenek az egyik tanösvényen.

A napot ezen az estén is egy kvízzel fejezték be, viszont itt már nem csak kettő nap, hanem a teljes négy napról voltak kérdések. A kvízt Vörös Attila, a rimaszombati 4. számú Hatvani István Cserkészcsapat egykori vezetője konferálta, aki a harmadik naptól egyúttal a csapat helyismereti vezetője is volt a kirándulás során.

5. nap

Az utolsó napon a reggeli elfogyasztása és a szobák ellenőrzése után elindultak hazafelé, de mielőtt elérték volna Kunszentmiklóst, még volt egy-kettő programpont hátra. Felvidék utolsó helyszíne következett először: a füleki vár, ahol Kasza Patrik előadásában ismerhették meg a gyerekek a vár történetét. A várban kialakított múzeumban pedig a történelmi korok szerint ismerkedhettek a környék történetével, majd önállóan fel is fedezhették a várat. Füleki óráikat a vár alatt található bunker meglátogatásával zárták.

A határ átlépése után pár perccel Magyarországról újból "visszatértek" a Szlovák oldalra, hiszen az utolsó programcsoport következett. Burián István tanár úr vezetésével felfedezték a somoskői kőtengert és a bazaltorgonákat, majd meghódították a várat is. A lefelé vezető úton még megálltak a Petőfi kunyhónál is, ami hirtelen jött havas eső ellen védelmébe is vette a megfáradt túrázókat.

Kora este fáradtan, de élményekkel telve értek haza Kunszentmiklósra.

Faragó Imre Gábor
projektvezető

Magyarság Háza előadások

Nyertünk

Iskolánk hetedeik évfolyamos diákjai a korábbi évekhez hasonlóan lehetőséget kaptak arra, hogy a Határtalanul pályázat keretében külhoni magyar területeket látogassanak meg. Idén újfent Felvidék tájait fogják felfedezni a tanulók.

A felkészülés a kirándulásokra már elkezdődött általános iskolai és nyolc osztályos gimnáziumi osztályunk részéről.

Első programunk a Magyarság Háza által szervezett rendhagyó órák meglátogatása lesz.

2024. március 22.-én nyolc osztályos gimnáziumi osztályunk Dr. Mihókné Vass Ildikó osztályfőnök és Faragó Imre Gábor tanár úr kíséretében látogatást tettek Budapesten a Magyarság Háza Galéria rendhagyó tanóráján.