2023

Kvíz

Iskolánkban 2023. május 26.-án Baksay napot tartottunk, mely során az osztályok egymással versenyeztek különféle feladatokban. Az egyik helyszínen a Határtalanul programmal, kirándulásainkkal és Trianonnal kapcsolatban mérhették össze tudásukat az évfolyamok osztályai. A kérdéssorok elkészítésében a hetedik évfolyamos diákok segédkeztek.

Galéria az eseményről

Határtalanul kirándulás 2023.04.27-05.01.

HAT-KP-1-2022/1-001529 Kunszentmiklósi Baksays gimnazisták Rákóczi nyomában

HAT-KP-1-2022/1-001620 Baksays Rákóczi emléktúra a Felvidéken


Hetedik évfolyamos osztályaink sikeres pályázatot nyújtottak be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felé a Határtalanul program keretében és lehetőségük volt meglátogatni és megismerni a Felvidéket, annak természeti és kulturális kincseit.

A felkészítő órák és a Magyarság háza által szervezett előadás segítségével már előzetesen készültek arra, hogy mi fogadja majd őket az öt napos kiránduláson, melyre 2023. április 27 és 2023. május elseje között került sor.

Az első napon egy hosszú buszos utazás után érkeztek Rimaszombat városába, ahol meglátogatták a Tompa Mihály Református Gimnáziumot és megismerhették a helyi diákok és felnőttek életkörülményeit, az iskola történetét, valamint megtekintették az iskola területén megtalálható Mikszáth kiállítást.

Az iskolából Molnárné Pelle Beáta igazgató asszony és a hetedik évfolyamos helyi diákok kíséretében átsétáltak a református templomba, ahol a helyi gyülekezet történetét és mindennapjairól tudhattak meg többet. Egy közös éneklés után megtekintették Ferenczy István szobrászművész szobrát a templom oldalában, majd a napot a Gömör-Kishonti múzeum tárlatai között folytatták.

A következő célpont Rozsnyó városa volt, ahol a bányászati múzeum bejárása után a Franciska tér közbeiktatásával megjárták a rozsnyói kálváriát, ahonnan csodálatos kilátás tárult a szemük elé. A napot a szállásukon zárták, ahol kézműves foglalkozásokon és íjászkodáson vettek részt sötétedésig.

Másnap első programjuk Nagysároson volt, ahol egy rövid, emelkedőkkel teli séta keretében meghódították Sáros várát, majd Eperjes felé vették az irányt. Eperjesen a Rákóczi-házat és a benne található kiállításokat tekintették meg. Majd meglátogatták a Szent Miklós templomot és megcsodálták a különleges, patkókból készült lószobrot.

Eperjesi megállójuk után Kassára vezetett útjuk, ahol meglátogatták a Rodostói ház másolatát és tiszteletüket tették II. Rákóczi Ferenc fejedelem előtt és megkoszorúzták szobrát. A koszorúzás után megtekintették a Szent Erzsébet dómot, ahol a kriptában szerették volna leróni kegyeletüket a fejedelem előtt a kriptában, de erre nem volt lehetőség, mert esküvőt tartottak abban az időpontban.

Harmadik nap került sor a Szádelői völgyben egy túrára, amit a bátrabbak a hegygerincen folytattak a Tornai vár irányába ördögszántásokkal teli útjukon. A magas hegyek után leereszkedtek a Gombaszögi cseppkőbarlangba megcsodálni a természet különleges építményeit.

A nap zárása előtt ellátogattak Krasznahorkaváraljára, ahol megkoszorúzták gróf Andrássy Dénes és felesége Franciska grófnő nyughelyét a mauzóleumban, majd felsétáltak a tiszteletükre kihelyezett emléktáblához és Krasznahorka várához, ami továbbra sem látogatható. Néhány vállalkozó kedvű diák körbe sétálta a várat, majd a hegyoldalon lementek a faluba is. A nap végén a fáradtságot elűzendő a dernői néptánccsoport segítségével táncoltak egy nagyot.

Utolsó előtti napjukon az időjárás kevésbé volt kegyes, szeles idő várta őket Késmárkon, ahol először az UNESCO védelem alatt álló fatemplomot tekintették meg, majd a mellette álló evangélikus templomban tiszteletüket tették Thököly Imre előtt Himnuszunk eléneklésével és szarkofágjának megkoszorúzásával. A belváros bejárása után koszorút helyeztek el a fejdelem lovasszobránál is.

Késmárk után Lőcsére utaztak, ahol meglátogatták az egykori városházát, ahol megismerték a lőcsei fehér asszony történetét.

A nap utolsó programja Márkusfalván volt, itt megtekintették a hangszer kiállítást és meghallgatták Draskóczy Balázs tanár úr rövid zongorajátékát, valamint megismerhették a korabeli nemesek mindennapjait.

Utolsó napjukat egy könnyed túrával kezdték a Szilicei fennsíkon, ahol leereszkedtek a jégbarlanghoz, majd elindultak Fülekre a várhoz, itt a vár és a környék történelmébe mélyedhettek el, valamint a vár alatti légvédelmi óvóhelyet is bejárták.

Kirándulásukat a Somoskői várnál folytatták. Burián István tanár úr vezetésével meglátogatták a kőtengert és bazalt orgonákat, majd utolsó energiáikat mozgósítva bevették a várat is.

A kimerítő, programokkal teli öt nap után fáradtan, de élményekkel telve érkeztek haza Kunszentmiklósra.

Faragó Imre Gábor
igazgatóhelyettes, projektvezető

Fotóalbum a kirándulásról

Magyarság Háza rendhagyó óra

HAT-KP-1-2022_1-001529

HAT-KP-1-2022_1-001620

A kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 2023. április 27-május 1. között Felvidéken vehetnek részt egy különleges túrán, ahol megismerhetik a helyi magyarság életét és történetét.

A programra való felkészülést segítette a Magyarság Háza rendhagyó órája, melyre 2023. április 5.-én került sor a Kunszentmiklósi Református Egyház gyülekezeti termében. A diákok osztályfőnökeikkel és tanáraikkal együtt a „Hátrányból építkező siker” című portréfilmet tekinthették meg Juhász Péter sebészorvosról.

Ez alatt a röpke 60 perc alatt megismerhették egy szeletét annak, hogy mit jelent és jelentett az elszakadt országrészekben magyarnak lenni, milyen kihívások és nehézségek azok, amikkel a mindennapok során meg kell küzdeni, hogy érvényesülni tudjanak.

Köszönjük a Magyarság Házának, hogy lehetőségünk nyílt a filmet megtekinteni.

Faragó Imre Gábor
igazgatóhelyettes

Galéria