2021

Baksays hetedikesek hetedhét mondák nyomában

HAT-20-01-0447

Iskolánk hetedik évfolyamos diákjai 2021.08.27-31. között A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul pályázat keretén belül Erdélybe tudtak látogatni, hogy ott megismerjék az ott élő magyarság mindennapjait, saját szemükkel is láthassák az egykor Magyarország területét képező tájakat.

Egy esős péntek reggelen indultak neki a kirándulásnak. Kunszentmiklósról Arad felé vették az irányt, ahol helyi vezetőjükkel a szemerkélő esőben megtekintették a város nevezetességeit. Következő megállójuk a nap folyamán Marosillye volt, ahol Bethlen Gábor szülőhelyével ismerkedtek meg. A nap végén első szálláshelyükön álltak meg Déva városában. A kései érkezés, az eső és a hideg időjárás miatt a várba nem tudtak felmenni. Déván megismerkedtünk a Böjte Csaba nevével fémjelzett alapítvány munkáját és az általuk felkarolt gyerekek mindennapjait egyik pártfogoltjuknak köszönhetően. A pandémia sajnos miatt csak így tudtunk közelebbi kapcsoltba kerülni a helyi diákokkal. A csapat egyik fele a helyi református egyházközség vendégházában, a másik fele pedig a Szent Ferenc Alapítvány szállásán  tölthette el az éjszakát.

Második napon az időjárás kicsit kegyesebb volt, napos időre ébredhettek a diákok, akik a buszba való bepakolás után először Vajdahunyad várát vették be, majd Nagyszeben központját ismerték meg, ahol egy kevés szabadidőt is kaptak, hogy önállóan fedezhessék fel a várost. Nagyszeben után Medgyes városával és annak történetével kerülhettek közeli kapcsolatba. Mielőtt a második napi szállásokra (Nyikómalomfalvára és Székelyszentkirályra) értek volna a Himnusz eléneklésével megemlékeztek Fehéregyházán nagy költőnkre Petőfi Sándorra a helyi Petőfi múzeum kertjében, majd megtekintették a kiállítást.

A harmadik napon az időjárás újfent a rosszabb énjét mutatta a kirándulóknak, esőben indultak neki a napi kilométereknek. Az elsődleges célpont a Békás-szoros és a Gyilkos-tó volt. Az odavezető út során megálltak a zetelaki víztárolónál néhány fotó erejéig. Majd gyalogosan bejárták a Békás-szorost, a visszavezető úton pedig megálltak, hogy megismerjék a Gyilkos-tó legendáját. Délutánra kivirult az idő, már napsütésben tudták bejárni Székelyudvarhelyt és megnézni nevezetességeit. A város mellett egy rövid sétát tettek a Székelykapu múzeum területén, majd Farkaslakára indultak. Farkaslakán lerótták tiszteletüket Tamási Áron sírjánál és egy rövid megemlékezést tartottak a Trianon-emlékműnél.

Az utolsó előtti nap reggel újból a buszokba való bepakolással kezdődött, hogy utána Korondra induljanak. Itt már várták a csoportokat egy rövid bemutatóval a fazekas mesterségről. Egy helyi fazekasmester mutatta meg a gyerekeknek miként készülnek a kézműves cserépedények. Rövid nézelődés és szabadidő után Tordára utaztak és megtekintették a helyi sóbányát. A monumentális tárnák bejárása után sétát tettek a Tordai-hasadékban. Utolsó estéjüket a meseszép Torockón tölthették el.

A csípős, ködös reggelen a már szokásos bepakolás várt a megfáradt seregre, de még nem ért véget a nap és a kirándulás sem. Kolozsvár következett, ahol a főtéren egy rövid születésnapi meglepetéselőadást tartottak kísérőtanáruknak, majd megismerkedtek a várossal. Megtekintették a Szent Mihály templomot és a mellette magasodó Mátyás szobrot, ezután átsétáltak Mátyás, valamint Bocskai István szülőházához is. Végül a Farkas utcai református templomba is betértek. A kolozsvári program befejeztével Körösfőn megtekintették a helyi kézművesek fafaragásaival és varottasaival díszített fakazettás mennyezetű református templomot. Körösfőről hazafelé vezető útjuk során még megálltak a Királyhágón egy rövid pihenőre.

Tizenegyedikes Baksaysok erdélyi legendák nyomában

HAT-20-03-0151

12. évfolyamunk több halasztás és a COVID járvány miatti bizonytalanságok miatt 2021. szeptember 4.-én tudtak a már nyertes Határtalanul pályázatuk keretében kiutazni Erdélybe, ahol 5 napot tölthettek el a történelmi- és természeti látványosságok megismerésével.

A kirándulás első célállomása Arad volt, ahol szép, napsütéses időben ismerkedtek meg a belváros épített nevezetességeivel. A rövid városismereti séta után tovább indultak a várak királya, Vajdahunyad vára felé, ahol a vár bevételének sikere után újabb kihívásként elfoglalták Déva várát is. Szerencsére nem kellett messzire menniük a szállásukra, hiszen az első estét Déván töltötték, ahol megismerhették az árva gyerekeket felkaroló Szent Ferenc alapítvány munkáját.

A második napjukat a buszba való bepakolás után Nagyszeben városának megismerésével kezdték, ahol egy kis szabadidőt is kaptak arra, hogy önállóan is bejárhassák a gyönyörű főteret és a belvárost. A jól megérdemelt pihenés után buszra szállva meglátogatták és megcsodálták Medgyes városát.  A délutáni órákban érkeztek Fehéregyházára, ahol a Petőfi múzeum kertjében megemlékeztek nagy költőnkről, majd megtekintették a kiállítást. A szállásukra vezető úton Farkaslakán Tamási Áron emlékének áldoztak és a Trianon-emlékműnél főhajtással emlékeztek az első világháború hőseire. A szállásukra érve készültek a következő napra.

Kirándulásuk feléhez érve délelőtt megtekintették a Gyilkos-tót, majd gyalogosan bebarangolták a Békás-szorost, megcsodálva a környezetet. Székelyudvarhely felé vezető útjukon megálltak a Zetelaki víztározónál, majd Udvarhelyen egy nagy sétát tettek a belvárosban.

A negyedik nap reggelén Korondon kezdték kimerítő túrájukat, ahol megismerkedtek a helyi kézművesek műveivel, majd Tordán megtekintették a hatalmas sóbányát. A hűs bánya után útjuk a Tordai-hasadékhoz vezetett, ahol egy nagy túrát tettek a gyönyörű völgyben. Napjukat Torockón zárták, ahol elfoglalták az utolsó esti szállásukat és készültek a másnapi zárásra és a hazatérésre.

Utolsó napjukon Kolozsvárra vezetett az útjuk, ahol a főtéren megtekintették Mátyás király lovasszobrát, majd nagy királyunk szülőházát látogatták meg. Egy nagy séta keretében megtekintették a Farkas utcai református templomot és a Babes-Bolyai egyetem épületét. Kolozsvár után legközelebb Körösfőn álltak meg, ahol a fakazettás mennyezetű református templomot  nézték meg. Hazaútjukon még megálltak a Királyhágónál, hogy feltöltődjenek egy kis energiával a hosszú hazaútra a fárasztó, de élményekkel teli napok után.