2014

HA-13-01-0663 Rákócziak nyomában a Felvidéken

2014-ben tavaszán a Felvidék felfedezése következett az akkori hetedik évfolyam által Kiss Attiláné és Faragó Imre Gábor osztályfőnökök irányításával.

A kirándulás keretében diákjaink az első napon megismerték a füleki magyar iskola mindennapjait, egy focimeccs keretében pedig a fiúk meg is mérkőztek egymással, majd a nagy küzdelem után meglátogatták a várat. Fülek után Rimabánya felé vették az utat, ahol megtekintették a gótikus eredetű erőd-templomot. A nehéz nap végén a szállás volt a végső úti cél, hogy kipihenve magukat készüljenek a következő napok programjaira.

Az elkövetkező napokban először Krasznahorkaváralja felé vették az irányt, előbb tiszteletüket tették az Andrássy mauzóleumnál, ezután a vár volt a következő célpont, ami sajnos nem volt megtekinthető a tűzvész utáni felújítás miatt.

Koszorút helyeztek a borsi Rákóczi-kastély azon helységében, ahol a nagy fejedelem II. Rákóczi Ferenc megszületett, és megtekintették helyi vezetéssel a múzeumot. Kassán pedig a nagyságos fejedelem édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szobrát koszorúzták meg, majd meglátogatták a rodostói házat.

Késmárkon megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, a kuruc vezérnek, Felső-Magyarország és Erdély fejedelmének, Thököly Imrének a sírját, és megtekintették a Rákóczi-szabadságharcban is fontos szerepet játszó késmárki várat és a szepességi város látnivalóit. Lőcsén, a Szepesség fővárosában tett látogatásuk során megismerkedtek a várossal és a tanácsteremmel, ahol az árulással vádolt Belleville lovag pere valójában lezajlott.

Felvidéki túrájuk lezárásaként Betléren a Rákóczi-szabadságharc során kulcsfontosságú szerepet játszó Andrássy-család egykori lakásául szolgáló gyönyörű várkastélyt ismerhették meg.